MACERAPARK İŞLETMECİLERİ HİZMET İÇİ EĞİTİM ÇALIŞTAY SONUÇ RAPORU
Çalıştay Teması : Güvenli Park Kavramı ve Çocuk Gelişimi
Çalıştay Tarihi : 21.12.2023 Perşembe
Çalıştayın Yapıldığı Yer : Narven Termal Kasaba / Bolu
Çalıştay Katılımcıları : 36 Kurum ve kuruluş katılım sağladı
SUNUM OTURUMLARI
- Dernek Başkanı Sayın Yusuf DAŞTAN, çalıştayın kapsam ve hedefi, sektörün gelişimine yönelik hedefler, kaydedilen gelişmeler ve bundan sonrası için planlanan çalışmaları da kapsayan açılış konuşması yapmıştır.
- Dr. Sayın İsmet Cem KABA tarafından İPAR Eğitim & İletişim ve Kurumsal İlişkiler Komitesinin gerçekleştirdiği ve devam eden çalışmaları, hedefleri ve dernek üyelerinin komite çalışmalarında arzu edilen katkıları konularını içeren bir sunum yapılmıştır.
- Prof. Dr. Sayın Elif KARAGÜN tarafından “Parkların Çocuk Gelişimine Etkileri Projesi” hakkında sunum yapılmış, projenin ana fikri ve bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar, elde edilmesi hedeflenen sonuçlar hakkında bilgi verilmiştir.
- Eğitimci Ömer Eren, Şefkat Temelli Eğitim Stratejileri konulu sunumunda doğada yaptıkları kamplar ile eğitimi nasıl birleştirdiklerini, bu etkinlikler sırasında çocukların kazanımlarını, dernek ile birlikte bu kamplar için müfredat programları üzerinde ortak çalışmalar yapılabileceği konularını ifade etmişlerdir.
TARTIŞMA OTURUMLAR
Macera Park İşletmecileri Hizmet İçi Eğitim Çalıştayında yukarıdaki sunum oturumları devamında yapılan tartışma oturumlarında; geçtiğimiz sezonun değerlendirmesi, karşılaşılan sorunlar/ çözümler ve deneyim paylaşımına yönelik görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşülen konular ana başlıklarıyla aşağıda özetlenmiştir:
- Katılımcılar ve derneğe yeni üye olan kuruluşlar kısaca firmalarını ve yöneticiler kendilerini tanıtmışlardır.
- Macera parklardaki çalışan deviniminin fazlalığı nedeni ile kaza olasılığının arttığı ve bunun hem işletmecileri hem de yöneticileri tedirgin ettiği ifade edilmiştir.
- Macera parklarına yönelik güvenlik riskleri kuvvetle vurgulanmış, aşağıda sıralanan türdeki kazaların istatistiklerinin tutularak sebep, etki ve sonuçlarının tespit edilmesi, elde edilen sonuçlar doğrultusunda ve paylaşımların kazanın tekrarını önlemeye yönelik olumlu yönde etkisinden yararlanılarak sektörün daha güvenli hale getirilmesinin önemi vurgulanmıştır.
- Personel ihmalinden kaynaklanan kazalar,
- Ekipman ile ilgili sorunlardan kaynaklanan kazalar,
- Denetim eksikliğinden kaynaklanan kazalar
- İPAR Eğitim Komitesi tarafından oluşturulacak matbu bir Kaza Raporu Formunun üye parklarda uygulamaya konulması ve her parkın bu formu doldurarak İPAR Web sitesi üzerinde açılacak ve üyelik sistemi ile dâhil olunacak bir panelden kaza bilgilerinin paylaşılması fikri üzerinde konuşulmuş ancak uygulama konusunda karara varılamamıştır.
- Sektöre yönelik kamu tarafındaki denetim eksikliği, uygulanabilecek bir yasal çerçevenin olmaması dile getirilmiş, bu yöndeki çalışmalar hakkında İPAR başkanı tarafından bilgilendirme yapılmıştır.
- Sektörde yer alan imalatçı ve işletmecilerin akredite kuruluşlarca verilen denetim hizmetine yönelik beklenti ve eleştirileri gündeme getirilerek çözüm yolları hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur.
- Macera Parklarının sigorta konusunda yaşadıkları sorunlar dile getirilmiş, Siar Sigorta şirketiyle yapılan protokol hakkında tekrar bilgilendirme yapılmıştır. Bu konunun İPAR Başkanı ve Yönetim Kurulu nezdinde tekrar görüşülmesine ve seçeneklerin arttırılmasına yönelik girişimlerde bulunulmasına kara verilmiştir.
- Sektördeki işgücü sorunu ve etkilerinden bahsedilmiştir. Nitelikli işgücü temininin güçlüğü, sirkülasyonun fazlalığı ve tüm bunların sektöre olumsuz etkileri üzerinde konuşulmuştur.
- Sektörde hizmet veren macera parkların hepsinin aynı işletme yapısına sahip olmadıkları, kamu ve özel sektör arasındaki dışsal faktörlerin macera parkın vizyonuna etki ettiği üzerine görüş bildirilmiştir.
- Mevzuat eksikleri, denetim kuruluşlarının arttırılması konuları gündeme getirilmiş ve bu yöndeki gelişmelerden bahsedilmiştir.
- İPAR Web sitesi üzerinde altyapısı hazırlanan ancak hayata geçirilemeyen “Güvenli Parklar Haritası”nın hayata geçirilmesi halinde sektöre katkılarından ve bu konuda üyelere düşen görevlerden bahsedilmiş ve bir kez daha denetim ve belgelendirme konusundaki eksikliklerin ilerlemeyi engellediğine değinilmiştir.
- Her macera parkında yasal gereklilikler de göz önünde bulundurularak ilkyardım personeli bulundurulmasının önemi ve özellikle ziyaretçilerin tanık olacağı alanlarda bir rol model olarak park çalışanlarının sigara kullanımı konusunda özenli davranmalarının önemi dile getirilmiştir.
- Dr. Sayın İsmet Cem KABA’nın yönetiminde sektöre yönelik SWOT Analizi yapılmıştır.
SEKTÖRÜN GÜÇLÜ YÖNLERİ | SEKTÖRÜN ZAYIF YÖNLERİ |
– Deneyimsel eğitim sunması, – Çocuk gelişimine etkileri açısından etkili bir araç olması, – İnsan sağlığına katkıları açısından etkili olması, – Çocuk ve genç nüfus yoğunluğuna hitap etmesi – Belediyelerin ve özel teşebbüsün macera park yatırımlarına ilgi duyması | – Bakım – onarım ile ilgili zorluk ve sorunlar – Personel sirkülasyonunun fazlalığı – Nitelikli personel bulunamaması – Personele kariyer imkânı sunulamaması – Kısmi süreli çalışan personelden kaynaklanan riskler – Sertifikasyona yönelik eksiklikler – Mesleki Sorumluluk Sigortasının sigorta şirketleri tarafından reddedilmesi – Denetim, kontrol, belgelendirme konularında yasal düzenleme olmaması – Yaşanacak tek olumsuz olayın, kazanın tüm sektöre mal edilmesi |
FIRSATLAR | TEHDİTLER |
– Sektöre artan ilgi – İş hacminin genişlemesi – Gençler için kariyer fırsatı haline getirilebilecek alanlar | – Güvenlik riskleri – Denetim, kontrol, belgelendirme konularında yasal düzenleme olmaması – İşgücü temini, eğitimi ve sürekliliği – Ekonomik kriz riskleri – Merdiven altı işletmelerin varlığının devam etmesi |