BAŞKANIN ÇALIŞTAY AÇILIŞ KONUŞMASI
08.09.2021 / ANKARA
Saygıdeğer Misafirlerimiz ;
Dokuzuncusunu düzenlemiş olduğumuz “ Ülkemizde aktivite alanlarının güvenliği “ konulu çalıştayımıza hoşgeldiniz.
Parklar ; özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin bireysel ve sosyal gelişimlerine katkı sunan ve Onlara yaşayarak , deneyerek , eğlenerek öğrenmelerine imkan tanıyan sosyal mekanlardır.
Mahalle aralarındaki çocuk parklarından, Millet bahçelerindeki macera parklarına kadar tüm parklar sosyal sorumluluk projeleri halini alarak ; gerek Kamu ve gerekse özel sektör girişimiyle Ülkemizin dört bir yanında yaygın bir şekilde hizmet vermektedir.
Özellikle macera parkları yaklaşık 12 yıllık geçmişiyle çocuklarımızın ve gençlerimizin ilgi odağı haline gelmiş ve bu sayede yatırımcıların gözde yatırım alanı olmuştur. Bu durum Biz sektör temsilcilerini memnun ettiği gibi, beraberinde bir takım sorunlara kapı açmıştır.
Bu sorunların başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz ;
- Merdiven altı imalatçı sorunu,
- Kullanılan malzeme ve ekipmanların standartlara uygun olmayışı sorunu,
- Uluslararası standart ve kalitenin göz ardı edildiği şartnameler sorunu,
- Denetimsiz, bakımsız ve sertifikasız parklar sorunu.
gibi bir takım sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunların yaşandığı sözde parklar da ; ölümcül, ağır ve hafif kazaların yaşandığı yada yaşanma riskinin fazla olması nedeniyle konu son derece önem arz etmektedir.
İPAR olarak 2015 yılında yola çıktığımızda, parkların güvenlik ve kalitesini ; dolayısıyla İnsanımızın hayatını ve sağlığını tehdit eden bu sorunları ortadan kaldırmak ve parkların güvenli park olarak hizmet vermelerini sağlamak hedefini öncelikli hedef olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda yıllardır bir çok çalıştay, panel, toplantı ve yüz yüze görüşmelerle konunun önemi öncelikle Siz değerli Bakanlık yetkililerimize anlatılmış ve sorunun çözümüne yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için yoğun gayret sarf edilmiştir.
Geldiğimiz nokta itibariyle ; Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ; eksik, noksan ve yetersiz olmakla beraber tüm parklar ruhsatlandırma kapsamına alınmıştır. Bu gelişmeyi önemsiyor ve Saygı duyuyoruz.
Saygıdeğer Misafirlerimiz ;
Kamusal alanda hizmet veren parklar ; Milli Parklar, Mesire alanları ve Belediyelerin sorumluluk alanlarında bulunmaktadır. Birazdan Arkadaşlarımın da sunum olarak arz edecekleri üzre bu alanlardaki gerek çocuk oyun parkları ve gerekse macera parklar içler acısı durumda. Adeta pimi çekilmiş bomba gibi patlamaya hazır durumdalar.
Maalesef denetim ve sertifikasyonu zorunlu kılan Yönetmelik olmasına rağmen ilgili Yönetmelik işletilmiyor ve çocuklarımızın hayatı , sağlığı bile bile riske ediliyor.
Devlet vatandaşının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
Yıllardır Sizlerin kapısını çocuklarımızın güvenliğini sağlama adına aşındırdık. Sizlerde Bizleri her zaman en iyi şekilde karşıladınız, dinlediniz ve yaklaşımlarımızı dikkate aldınız. Bu nedenle Sizlere şükranlarımızı sunmayı bir borç biliyoruz.
Bizler inanıyoruz ki Sizler ve Bizler bu konuda aynı hassasiyeti ve duyarlılığı taşıyoruz. Ancak bürokrasinin ağır işleyişi hızlı sonuç almamızı engelliyor. Ve yine inanıyoruz ki Sizler gerek bulunduğunuz konum ve gerekse bir Anne ve bir Baba oluşunuz, çocuklarımızın güvenliğini riske eden bu sorunun kökten çözümü için sektörümüz açısından tarihsel misyonu yerine getirerek , parkların güvenliğini sağlayacak ve çocuklarımızın güvenli parklarda gelişimlerine katkı sunacaksınız.
Saygıdeğer Misafirlerimiz ;
İPAR olarak yaklaşık 4 yıllık süreçte yüksek bir performans sergileyerek ;
- Yoğun bir diplomasi ile ; ilgili Bakanlıklarda parkların güvenlik, denetim ve sertifikasyonlarına yönelik bilinç ve farkındalık oluşumuna katkı sunduk.
- Macera parklarında çalışan personelin mesleki tanımı ve standartlarının belirlenmesine yönelik Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ortak çalıştay ve toplantılar düzenleyerek somut adımlar attık. İnşaallah önümüzdeki yıl itibari ile parklarda çalışan gençlerimize kariyer yapabilecekleri yeni bir sektör kapısını aralayacağız.
- Parklarımızda görev yapan personelin hizmet içi eğitim, mesleki gelişim ve motivasyonlarına yönelik katkı sunduk ve sunmaya devam edeceğiz.
- Parkların toplumca bilinirliğine yönelik tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunduk.
- Oyun grubu imalatçılarımızın ortak sorunu olan, standart ve kalite sorununun çözümüne yönelik kamu nezdinde girişimlerde bulunduk. Şu an yaptığımız bu çalıştay da bu girişimlerden biridir.
- Panel, sempozyum, çalıştay, fuar gibi faaliyetlerle başta üyelerimiz olmak üzre, Kamu ve sektör temsilcilerini biraraya getirerek sektörel sorunların çözümüne yönelik adımlar atılmasına zemin hazırladık.
- ARGE faaliyetlerimizle yurtdışına bağımlı olan park ekipmanlarının yerli ve milli bir yapıya kavuşmasına öncülük ettik. Bu doğrultuda ilk adım olarak yerli ve milli emniyet kemerimizin üretilmesini sağladık.
- Macera parklarının sigorta sorununun çözüme kavuşturulmasını sağladık.
İPAR Ailesi olarak ; gerek sektörü büyütmek ve gerekse toplumsal gelişime katkı sunmak adına birçok hedef ve hayalimiz var. İnşaallah önümüzdeki süreçte Sizlerle birlikte başlatmış olduğumuz çalışmaları birlikte sonlandırır ve parklarımızın güvenliğini sağlar ve parklara ve doğaya olan ilgi ve alakanın artmasına yönelik toplumsal görevimizi yerine getirmiş oluruz.
Bu vesileyle çalıştayımızın başarılı ve sonuç odaklı geçmesini temenni eder ; katılımınız ve katkılarınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Yusuf DAŞTAN
İPAR Başkanı